Ekstremsportveko 2007

Postet av busybee


Jon Kanon er i ferd med å sette seg på flåten

: Foto : Trude Bang

Ekstremsportveko på Voss hadde tiårs jubileum iår. Det har gjennom årene vært mange gode konserter med kjente artister fra både Norge og utlandet. Musikken holder høy standard og i år var ska/reggae tema. Det var konserter til langt på natt hele uken for de som ønsket det. Men musikken er sekundær for alle de som kommer fra fjern og nær for å leke seg i de allsidige mulighetene naturen på Voss har å by på.

Noen har skjønt det... Til og med seilflygere har nå fått med seg at det er bra å være på veko. De hadde stand med seilfly på festivalområdet der en kunne få info om sporten, samt få sjansen til å selv fly seilfly med instruktør. Blant de hg-piloter som har skjønt at Ekstremsportveko og Voss er vel verdt turen var Trond Olsen fra Oslo og Omegn Hanggliderklubb. Han forteller .....

....at Voss er et kjempested for både startsteder og turer i alle retninger. Det er også flere fine steder for å fly hang så her er gode muligheter for alle nivåer og lyster. Vestlandsnaturen er flott og det er ganske kult å lande på stranden v Vangsvatnet og sitte der med loggepilsen i ettermiddagssol. Noe av det som er kult med Ekstremsportveko er at det skjer så mye samtiidig. Pg’er som looper og leker seg, basehoppere som utfordrer bratte fjellskrenter, fallskjermhoppere som viser luftige kunster osv. Det er i tillegg en ganske familievennlig happening. Voss camping ligger helt nede ved stranden ved siden av Voss badeland. Det var unger og ungdom rundt overalt som kikket på alt som skjedde oppe i luften. Vil man variere nakkestilling litt er det mulighet for å se hasardiøs sykling oppe i Bavallen, spektakulær swooping på Bømoen, vill padling i elvestrykene og surfing på elvens storbølge der den brekker over en rest fra forrige istid. Mens du selv flyr kan familien kose seg på sightseeing å se på både kiting, klatring og longboard. Gi ungene ideér til sunne interesser. Skjønner?

PrøveVM i acro
Under Ekstremsportveko i år var det prøveVM for acro pg og hg. For hg var det tre utenlandske og to norske piloter som deltok. Det var jevnt mellom alle pilotene og gode runder for alle. Johnny Nilsen vant denne omgangen og det blir spennende å se hvilket program de norske pilotene velger å fly under acro VM på Voss neste år. Norske konkurransepiloter og hg-miljøet generelt har uttrykt ønske om at utenlandske piloter skal komme å fly i Norge. Da bør vel norske piloter komme å fly sammen med dem? Her kunne feks landslagpilotene kommet for å fly sammen med de utenlandske pilotene når acroomgangene var ferdige. Fra landslaget var det kun Dag Ring som hadde tatt turen til Voss iår. Det var heller ikke så mange hg friflygere på veko iår, enda det var forhold for distanseflyving de fleste dagene og til kontrast drittvær på Østlandet samme periode. Forstå det den som kan! Her var paraglidere mye bedre representert og hadde stor deltagelse i acrokonkurransen, og 10 som deltok i distansekonk. Norgesmester i pg-acro ble i år som i fjor Pål Hammar Rognøy, med henholdsvis Ove Tillung og Ole Jørgen på andre og tredje plass. Pg-distansen vant Egil Fonn og hadde de to lengste turene på 60 km fra Voss til Vangsnes og 53 km fra Voss til Aurland. Bilder av turene ligger på hjemmesiden hans www.xcc.no


Foto : Trude Bang

Luftig sightseeing.
Jon Gjerde har hittil arrangert acrokonkurransen for hg. Han tenker ikke å arrangere flere, men vil neste år konsentrere seg mer om opplegg for friflygere. Denne gangen ble noen hgpiloter med til Aurland for å fly. Bla legendariske Dennis Pagen, den sveitsiske acrodommeren Fred og konkurransedeltaker Tino som alle var storfornøyd med den vakre vestlandsnaturen og flotte flyforhold. Sat-teamet på pg-siden med bla brødrene Rodriguez dro også til Aurlandsvangen, men fikk dessverre ikke flydd den aktuelle dagen. Derimot hoppet og klatret de rundt i fjellet og hadde det vel så artig med det.

Flåtelanding og andre utfordringer.
Den første til å lande en hangglider på flåten på Vangsvannet under Veko, var Robin Strid FIP i 2004. Året etter landet Jon Gjerde på flåten. I år gjorde Jon samme innflyvingsmanøvren som under flåtelandingen 2005, men hadde en artig variant under steilingen der han hang som filledukke Anna under bottombaren. Kroppen svingte seg foran bøylen og piloten landet på ræven. Det så noe ukomfortabelt ut, men shit heller! han landet jo på flåten :o) Skal Jon stå alene med æren eller tør noen å ta utfordringen og prøve å lande på flåten til neste år? Det ville vært kult å ha oppvisninger som feks speedgliding og flåtelanding. Evnt spotlanding på festivalområdet. Dette er noe de fleste friflygere kan delta på og ikke minst hadde vi fått vist frem hanggliding som en sport for flere. Hva med dere tandempiloter, noen av dere burde komme til veko og gi vanlige dødelige en sjanse til å få kjenne den herlige følelsen av å ligge i fritt svev under en hangglider. Da har dere samtidig mulighet til å få dekket inn både festivalpass, kost, losji og alle loggepilsene. Hanggliding trenger å promoteres bedre for å rekruttere nye piloter. NRK har daglige sendinger fra Ekstremsportveko og alle deltagende sporter blir vist på Norges rikskanal. Veko er en knall mulighet for å vise at hangliding er kult og Voss har ikke minst gode muligheter for flott og variert flyging. Flest mulig hg-piloter oppfordres til å delta på Ekstremsportveko 2008.

Foto Trude Bang

Les artikkelen også i FriFlukt nr 3 2007. Det er Hang og Paragliderbladet i Norge og kan kjøpes og leses HER

16. september 2007 20:05 (sist oppdatert: 16. september 2007 20:17) · publisert i Hanggliding

Kommentarer (2537 skjulte)